BRUSSEL - Bij de Belgische spoorwegmaatschappij NMBS dreigen de komende vier jaar 10.000 banen verloren te gaan. Dat concluderen de Belgische spoorbonden uit een brief van NMBS-topman Vinck aan informateur Di Rupo. De NMBS heeft nu met 41.000 werknemers bijna twee keer zoveel personeelsleden als de NS.

De bonden vrezen voor zware ingrepen, omdat slechts de helft van het geplande banenverlies zou kunnen plaatsvinden via natuurlijk verloop. Vinck zou echter ook al hebben aangedrongen op extra geld voor vervroegde pensioneringen. Daarnaast vraagt hij om sanering van de schuldenlast van circa 5 miljard euro door de nieuwe regering.

Sanering

De vroegere werkgeversvoorzitter Vinck vreest voor het voortbestaan van de NMBS na verdere privatisering van de spoorwegen in Europa, tegen 2010. Zonder schuldsanering zou de NMBS in zijn ogen niet kunnen concurreren met grote Britse, Franse of Duitse ondernemingen, die het Belgische spoorwegnet willen bedienen.

Volgens hem dreigt dan een sociaal drama dat nog vele malen groter is dan het faillissement van de nationale luchtvaartmaatschappij Sabena in 2001. Daarbij gingen toen 12.000 banen verloren.