WASHINGTON - De Verenigde Staten hebben in het eerste kwartaal van dit jaar een sterkere economische groei doorgemaakt dan in eerste instantie was geraamd. Het Amerikaanse ministerie van Handel stelde donderdag het definitieve groeicijfer vast op 1,9 procent. In april ging het departement nog uit van een groei van ,6 procent.

Vooral de consumentenuitgaven zorgden voor een positieve impuls. Amerikaanse burgers trokken in de maanden januari tot en met maart meer dan gedacht de portemonnee om spullen te kopen. Ook de handelssector liet een onverwacht grotere groei zien.

Dichter in de buurt

Met een toename van 1,9 procent komt het cijfer ook weer dichter in de buurt van de oorspronkelijke raming van analisten. Bij de publicatie van de voorlopige cijfers in april hadden zij gerekend op een groei van 2 procent over het eerste kwartaal. In het laatste kwartaal van vorig jaar kwam de economische groei niet verder dan ,4 procent.

Ook van het werkloosheidsfront kwam positief nieuws. Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering zakte vorige week, vergeleken met de week ervoor, met negenduizend tot 424.000. Analisten hadden niet op zo'n teruggang gerekend.