AMSTERDAM - Het onderhandelingsresultaat tussen de vakbonden en de KLM over een ontslagregeling voor duizend werknemers van de luchtvaartmaatschappij wankelt doordat de vakbond De Unie het akkoord alsnog afwijst.

De Unie, een van de acht betrokken bonden, liet woensdagavond weten het akkoord niet te steunen omdat het volgens Vakbondsbestuurder S. Bajema "niet sociaal en onevenwichtig" is. De bezwaren van De Unie richten zich op de invulling van de ontslagen en het uitstel van de salarisverhoging.

Volgens het akkoord kunnen mensen die ontslag krijgen aangezegd nog twaalf maanden in dienst blijven, zodat ze de tijd krijgen om ander werk te vinden. Om dit te financieren wordt een loonsverhoging van 2,5 procent met acht maanden uitgesteld. De loonsverhoging stond oorspronkelijk gepland voor oktober.

Ouder

De ontslagen treffen niet alleen mensen die het laatst zijn binnengekomen, maar ook werknemers die een langer dienstverband hebben. Die zijn veelal ouder dan hun collega's die nog maar kort bij de KLM werken.

FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond zijn onaangenaam verrast door de opstelling van De Unie. "De Unie zei in eerste instantie dat ze het akkoord neutraal aan haar leden zou voorleggen. Dat is nu niet het geval", stelde bestuurder J. van den Brink van FNV Bondgenoten vast.

Goed verdedigbaar

Bestuurder I. Baltussen van CNV Bedrijvenbond vindt dat de betrouwbaarheid van De Unie in het geding is geraakt. Zij wijst erop dat ook de andere bonden liever hadden gezien dat de ontslagen zouden vallen onder werknemers die het laatst zijn binnengekomen. Maar met Van den Brink vindt zij dat het akkoord in zijn geheel goed verdedigbaar is, ook gezien de problemen waarin de KLM verkeert. De acht betrokken bonden raadplegen de komende week hun leden.

De KLM wilde donderdag niet officieel reageren op de opstelling van De Unie. Een woordvoerder van de luchtvaartmaatschappij merkte wel op dat het akkoord "een set van afspraken is waaronder de basis wegvalt als er een element wordt uitgehaald."

De ontslagregeling vloeit voort uit een nieuwe saneringsronde bij de KLM, waarbij in totaal 3000 banen vervangen en duizend ontslagen vallen. De luchtvaartmaatschappij lijdt zwaar onder de economische malaise, de angst voor de longziekte SARS en de onrust in het Midden-Oosten