AMSTERDAM - Ruim 50 procent van de Nederlanders is niet ongerust over de inflatie. Dat blijkt donderdag uit onderzoek in opdracht van vermogensbeheerder Robeco onder tweeduizend respondenten.

"De uitkomst heeft ons verbaasd", zei topman George Möller van Robeco in een toelichting.

De inflatie in de eurozone bereikte in maart een recordniveau van 3,6 procent. De Europese Centrale Bank, Europese ministers van Financiën en de Europese Commissie hebben onlangs hun bezorgdheid uitgesproken over de hoge inflatie.

Zorgen

Uit een eerder onderzoek dat de vermogensbeheerder in Frankrijk liet uitvoeren, bleek dat de meeste Fransen zich wel zorgen maken over de inflatie. "We dachten dat de resultaten in Nederland identiek zouden zijn", aldus Möller. "Maar in Nederland zitten we er duidelijk anders in."

Bijna alle ondervraagde Nederlanders gaan er vanuit dat de inflatie de komende twaalf maanden zal toenemen. Een krappe 80 procent voorziet dat die stijging een ongunstig effect heeft op de economie.

Ongerustheid

Bij ongeveer 15 procent leidt die stijging zeker tot ongerustheid, bij 32 procent waarschijnlijk. De meerderheid voelt geen ongerustheid over de komende inflatie, terwijl bijna alle respondenten wel aangeven dat de inflatie de koopkracht negatief zal beïnvloeden.

Tegelijkertijd gaat meer dan de helft van de Nederlanders volgens het onderzoek zijn koopgedrag aanpassen als de inflatie stijgt, 43,3 procent niet.