DEN HAAG - Zeker 8000 mensen hebben van de Belastingdienst een onjuiste beschikking gekregen over de zorg- of huurtoeslag die zij in 2006 ontvingen. Zij krijgen binnenkort een brief van de fiscus hierover met een correctie.

Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst donderdag laten weten. De 8000 betrokkenen hoeven zelf niets te doen, ze krijgen de brief vanzelf.

Volgens de woordvoerder zullen de meesten uit deze groep iets meer moeten terugbetalen dan ze al wisten omdat ze teveel toeslag hebben ontvangen. Maar er zijn ook mensen die er nog wat bij krijgen.

Politieke druk

Staatssecetaris Jan Kees de Jager van Financiën ontkende donderdag dat de Belastingdienst willens en wetens verkeerde beschikkingen heeft verstuurd vanwege politieke druk.

De Tweede Kamer had geëist dat de beschikkingen over 2006 begin april bij de ontvangers moesten zijn, zodat zij eindelijk zouden weten of ze terug moesten betalen of niet.

Toeslag

De 8000 mensen zouden behoren tot een specifieke groep van de in totaal 7,1 miljoen mensen die een toeslag voor de zorgpremie of hun huur ontvangen.

Volgens De Jager is hij pas geïnformeerd over de gang van zaken nadat de onjuiste beschikkingen al verstuurd waren.

De staatssecretaris wees erop dat er bij maar circa 0,1 procent van het totale aantal beschikkingen iets mis was. "Kleine fouten kunnen in een bedrijfsvoering nu eenmaal voorkomen.''

Opheldering

GroenLinks wil opheldering over de kwestie en vraagt met spoed een brief met uitleg van de staatssecretaris.