AMSTERDAM - De Europese beleggers waren woensdagochtend goed geluimd. De effectenbeurzen vonden allemaal de weg omhoog. De AEX-index in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend op 276,41 punten, een winst van 4,26 punten of 1,6 procent.

Beursstemming (video): Dollar wordt duurder, koersen omhoog.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Gucci keert cash uit aan aandeelhouders.
Verder: Nutreco voltooit fokfusie, Akzo Nobel verkoopt dochter Casco Impregnated Paper.

Beleggers lieten zich inspireren door het hogere slot van Wall Street dinsdagavond. Daar gingen de koersen omhoog nadat er positieve berichten waren vrijgekomen over de economie in de Verenigde Staten. Ook de lichte stijging van de dollar ten opzichte van de euro stimuleerde de kooplust.

De twee grootste stijgers in de AEX-index waren de technologiefondsen Philips en ASML, die respectievelijk 4,2 procent en 3,9 procent wonnen. De financiële zwaargewichten droegen ook bij tot de hogere koers van de index. Alleen bankverzekeraar Fortis was niet in trek bij beleggers wegens het dinsdag bekendgemaakte verlies over het eerste kwartaal.

Ahold

Supermarktconcern Ahold vond na twee dagen van verlies de weg weer omhoog. De kans dat het bedrijf omvalt als gevolg van de boekhoudfraudes, is volgens een analist kleiner geworden. Het aandeel won 1,6 procent.

Akzo Nobel

Akzo Nobel behoorde ook tot de winnaars (2,4 procent). De onderneming verkoopt een bedrijfsonderdeel voor een bedrag van 114 miljoen euro. Modehuis Gucci steeg 1,5 procent. Het concern maakte voorbeurs bekend dit najaar 1,34 miljard euro aan zijn aandeelhouders te willen uitkeren.

Ook op de andere Europese beurzen verschenen duidelijke plussen op de borden, al waren de beleggers daar minder uitbundig als in Amsterdam. Londen en Parijs stegen 1,4 procent, Frankfurt 1,6 procent.

De aandelenkoersen gingen over een breed front omhoog. Het Europese lucht- en ruimtevaartconcern EADS, dat de belangrijkste bouwer wordt van de Ariane-5-raket, steeg in Parijs 4,7 procent. Ook de telecomsector zat in de lift. Het aandeel France Télécom ging 4,4 procent winst, producent van telecomapparatuur Alcatel bijna 5 procent. France Télécom verwacht dat de omzet dit jaar 3 tot 5 procent zal groeien. Dat het vertrouwen onder Franse ondernemers in de verwerkende industrie niet stijgt, kon de beleggers niet deren.

In Frankfurt deed reisconcern TUI goede zaken (plus 3,4 procent), maar net als in Amsterdam droegen de financials ook hun steentje bij. Het Britse bedrijf Invensys, dat bezig is met de verkoop van het Nederlandse softwarebedrijf Baan, was in Londen een van best presterende fondsen. Er kwam bijna 3,3 procent bij.

Euro

De euro moest na de recordstand van dinsdag terrein prijsgeven aan de dollar, door speculaties dat de Europese Centrale Bank volgende week de rente zal verlagen. De Europese munteenheid noteerde 1,1785 dollar, tegen een slotstand van 1,1865 op dinsdag. Ten opzichte van het pond sterling zakte de euro van 0,7230 naar ,7200.