NEW YORK - De beursgraadmeters in New York zijn dinsdag in het rood geëindigd, na teleurstellende vooruitzichten en resultaten van Texas Instruments en UnitedHealth. Ook kwam het sentiment op Wall Street onder druk te staan door de recordprijs van olie.

Beleggers maken zich zorgen dat de hoge olieprijs de Amerikaanse economie en de bedrijfswinsten verder onder druk gaat zetten.

Dow Jones

De toonaangevende Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen noteerde aan het slot van de handel een verlies van 104,79 punten (0,8 procent) op 12.720,23 punten. De breed georiënteerde S&P 500 zakte 12,23 punten, ofwel 0,9 procent, tot 1375,94 punten. De technologiebeurs Nasdaq verloor 31,10 punten (1,3 procent) en sloot op 2376,94 punten.

Texas Instruments

Chipfabrikant Texas Instruments kwam maandag nabeurs met eerstekwartaalcijfers en liet daarbij weten dat het tweede kwartaal minder goed zal uitvallen dan eerder werd verwacht. Het bedrijf heeft last van een zwakkere vraag naar chips voor mobiele telefoons. Het aandeel verloor 5,8 procent.

UnitedHealth

UnitedHealth zakte 9,7 procent naar het laagste koersniveau sinds 2004. De winst van een van de grootste zorgverzekeraars in de Verenigde Staten viel over het eerste kwartaal lager uit dan verwacht. Ook verlaagde het concern zijn winstprognoses voor het hele jaar.

McDonald's

McDonald's noteerde 0,6 procent lager in de Dow. 's Werelds grootste fastfoodketen maakte kwartaalresultaten bekend die boven de verwachtingen lagen, maar beleggers waren teleurgesteld over de lagere verkoop bij zijn restaurants in de VS in maart. Dat was de eerste maandelijkse verkoopdaling in vijf jaar.

UAL

UAL, het moederbedrijf van United Airlines, kelderde 36,7 procent. Het concern leed een verlies in het eerste kwartaal van 537 miljoen dollar. Dat is drie keer zo hoog als het verlies van een jaar eerder. Dat kwam vooral door de dure brandstof. United Airlines, de op een na grootste luchtvaartmaatschappij van de VS, schrapt 1100 banen om kosten te besparen.

Luchtvaartsector

De gehele luchtvaartsector in New York stond onder druk door de hoge olieprijs. Continental Airlines zakte bijna 17 procent en Southwest Airlines verloor 4,2 procent. American Airlines koerste 14,4 procent lager en Delta Air Lines kelderde 17,1 procent.

Olieprijs

De olieprijs steeg dinsdag naar een nieuw record van bijna 120 dollar per vat. Ook de euro bereikte een nieuw recordniveau van meer dan 1,60 dollar.