PRAAG - De vakcentrale FNV heeft de handen ineen geslagen met de grootste Duitse en Britse vakbonden in de strijd tegen de exorbitante stijging van topinkomens. De vakcentrale FNV, DGB uit Duitsland en TUC uit Groot-Brittannië roepen de nationale overheden en de Europese Commissie op "de hebzucht van bestuurders" aan te pakken.

FNV-voorzitter L. de Waal wil eerst met minister Zalm van Financien praten over de maatregelen die de overheid wil nemen om de stijging van de topinkomens in te dammen. "Dat schijnen fiscale maatregelen zijn. Wij zouden graag zien dat ook aandeelhouders een stem krijgen over de beloning van bestuurders en werknemers meer betrokken worden bij het proces", zei hij woensdag tijdens het congres van het Europees vakverbond in Praag."

Daarna wil De Waal samen met zijn Duitse en Britse collega's met eurocommissaris Bolkenstein praten over welke maatregelen eventueel binnen de Europese Unie mogelijk zijn. De FNV-voorzitter acht het zelfs mogelijk dat in nog breder verband de stijging van de topinkomens aan de kaak wordt gesteld. De FNV-voorman heeft ook contact hierover met zijn Amerikaanse collega J. Sweeny van de AFL-CEO.

Volgens De Waal slaat voorzitter J. Schraven van de ondernemersorganisatie VNO-NCW de plank mis als hij de huidige discussie over de beloning wijt aan de kneuterigheid van Nederland. "Het is niet typisch Nederlands om je druk te maken over de topinkomens. Het is een internationaal probleem en in de Verenigde Staten maken ze zich al veel langer druk over de topinkomens dan wij doen."