AMSTELVEEN - KLM en de vakbonden zijn het in de nacht van dinsdag op woensdag definitief eens geworden over de ontslagregeling voor ongeveer duizend werknemers van de luchtvaartonderneming. Dat heeft CNV bedrijvenbond gezegd.

Op hoofdlijnen waren de partijen het vrijdag al eens. In ruil voor uitstel van de geplande loonsverhoging van 2,5 procent in oktober met acht maanden blijven mensen die moeten vertrekken nog twaalf maanden na hun aanzegging in dienst. In die tijd moeten zij actief op zoek naar ander werk.

De bonden hadden graag gezien dat de ontslagen vielen onder de duizend mensen die als laatste het bedrijf zijn binnengekomen. Dat zijn vooral jongeren, die weer makkelijker een nieuwe baan vinden. KLM heeft echter gekozen voor ontslag bij werknemers van alle leeftijden. Daardoor kunnen oudere werknemers die al langer in dienst zijn hun baan verliezen.

"KLM wilde met deze maatregel een afspiegeling van het bedrijf", zei CNV-bestuurster I. Baltussen. KLM vond volgens haar de extra kosten - oudere werknemers krijgen volgens de zogeheten kantonrechterformule een hogere ontslagpremie - acceptabel.

De bonden moeten de komende maand nog hun leden raadplegen. KLM schrapt in totaal 3000 banen, waarbij duizend ontslagen vallen. De maatschappij heeft zwaar te lijden onder de economische malaise, de angst voor de longziekte SARS en de onrust in het Midden-Oosten.