AMSTERDAM - Mensen met schulden kunnen volgend jaar nog moeilijker geld lenen bij banken. Er komt een nieuw register dat ook bijhoudt of aanvragers van een lening achterlopen met betalingen bij onder meer woningcorporaties, energiebedrijven en thuiswinkelorganisaties.

Dit heeft de Vereniging van Banken (NVB) maandag bevestigd naar aanleiding van berichtgeving in het AD. Het nieuwe register is in de eerste helft van volgend jaar operationeel, aldus Bart de Nie van NVB.

Het register is een aanvulling op het BKR uit Tiel. Het Bureau Kredietregistratie bouwt het nieuwe informatiesysteem.

Gezinnen

Jaarlijks komen naar schatting ongeveer 200.000 gezinnen in financiële problemen, aldus De Nie. De schulden zijn volgens hem vaak op allerlei manieren opgebouwd.

Het BKR registreert alleen leningen die mensen zijn aangegaan. Met het nieuwe register kunnen banken erachter komen of zij ook nog andere schulden hebben.

De Nie: "De banken moeten geen kredieten meer geven aan consumenten die in de problemen zitten. Het nieuwe register moet ervoor zorgen dat zij naar schuldhulpverlening worden geleid.''

Overleg

Over het nieuwe register is bijna drie jaar gesproken. Vanuit de politiek was er veel druk om iets aan de schuldenproblematiek te doen.