ZAANDAM - Supermarktconcern Ahold is nog bij drie bedrijfsonderdelen bezig met forensische onderzoeken. Die moeten binnen enkele weken allemaal zijn afgerond. Het gaat om de Spaanse Ahold-tak, het hoofdkantoor en een bedrijfsonderdeel waarvan Ahold de naam niet wil noemen. Dat bleek dinsdag tijdens een telefonische persconferentie.

Het enige dat Ahold kwijt wil over het derde bedrijfsonderdeel is dat het niet gaat om een Amerikaanse supermarktonderneming. Inmiddels zijn er veertien interne onderzoeken afgerond. Het bedrijf is naar eigen zeggen bezig "het huis op te schonen".

Dat gebeurt met hulp van accountants. Die zijn bijvoorbeeld nog steeds aan het rekenen bij de dochter US Foodservice, waarvan bekend is dat er voor 880 miljoen dollar is gefraudeerd. Bij die dochter werd de eerste boekhoudfraude gevonden.

Ahold maakte maandag bekend dat bij de Amerikaanse dochtermaatschappij Tops Markets ook boekhoudkundige onregelmatigheden zijn gevonden. De fraude is aan het licht gekomen bij een intern onderzoek door forensische accountants.

De omvang van die malversaties bedraagt circa 29 miljoen dollar. Dat betekent dat de resultaten voor belastingafdrachten neerwaarts moeten worden aangepast, aldus Ahold. Bij de malversaties gaat het om een verkeerde boeking van inkomsten. Dezelfde fouten zijn gemaakt bij andere werkmaatschappijen. Ahold wil niet aangeven welke dat zijn.