AMSTERDAM - De stemming was somber, dinsdagmorgen op de Europese effectenbeurzen. De voortdurende koersstijging van de euro veroorzaakte onder beleggers een terugtrekkende beweging.

Beursstemming (video): Fortis en lage dollar drukken beurs.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Tegenvallend kwartaalverlies Fortis.
Verder: Heineken verdwijnt van beursen Brussel en Luxemburg. Euro valt iets terug na nieuw record.

De AEX-index van de beurs in Amsterdam stond aan het einde van de ochtend op 265,77 punten, een verlies van 4,41 punten ofwel 1,6 procent. Londen verloor 0,9 procent, Frankfurt 1,3 procent en Parijs 1,6 procent.

De euro bereikte dinsdag tijdens de handel in Japan de hoogste koers ooit ten opzichte van de dollar, boven de 1,19 dollar. Een zwakke dollar drukt de winsten van veel beursgenoteerde bedrijven in Europa.

Fortis maakte de stemming op het Damrak er niet beter op. Uit de cijfers over het eerste kwartaal van de Belgisch-Nederlandse bankverzekeraar bleek een verlies van 1,21 miljard euro op aandelen. Fortis werd op de beurs 3 procent goedkoper.

In het kielzog van Fortis gaven ook de andere financiële waarden terrein prijs. Aegon, ING en ABN Amro verloren respectievelijk 0,3 procent, 1,5 procent en 1,7 procent.

Diep in de onderste regionen van de AEX-index hield Ahold zich op. Het aandeel verloor 3,3 procent. Het concern maakte maandag een nieuw boekhoudschandaal bekend, dit keer bij zijn Amerikaanse dochter Tops. Dinsdagmiddag geeft Ahold hierover nadere uitleg.

Slechts één hoofdfonds wist de ochtendhandel hoger te beëindigen. Dat was het modeconcern Gucci, dat er 0,4 procent bij pluste. De grootste daler was voedingsconcern Numico, dat 3,6 procent verloor.

Ook op de andere Europese beurzen werkten de cijfers van Fortis door. In Parijs stonden verzekeraar Assurances Générales de France en de bank Sociéte Générale 2,3 procent in de min. In Frankfurt moest herverzekeraar Münchener Rückversicherung genoegen nemen met een verlies van 3,4 procent.

Sterke euro

De sterke euro deed de koersen van autofabrikanten geen goed. Hun producten worden in het buitenland duurder als de Europese munt stijgt. In Parijs verloren Peugeot en Renault meer dan 2 procent. Met de Duitse concurrenten Volkswagen en DaimlerChrysler ging het niet veel beter. Dat gold ook voor chemie- en farmaciebedrijf Bayer, dat eenderde van zijn omzet in de Verenigde Staten maakt. Het aandeel verloor 3,8 procent.

In Londen wist telecomconcern Vodafone met zijn jaarcijfers niet al te veel indruk te maken op de beleggers. Het verlies was weliswaar minder dan in het voorgaande boekjaar, maar de omzet voldeed niet aan de verwachtingen. Het concern verloor 2,4 procent.

Euro

Op de valutamarkt bleef de euro net onder de 1,19 dollar hangen. De Europese munteenheid noteerde 1,1895 dollar in vergelijking met een slot van 1,1850 op maandag. Ten opzichte van het pond sterling steeg de euro van 0,7225 naar 0,7245 pond.