LONDEN - Het Britse concern Vodafone, de grootste aanbieder van mobiele telefonie ter wereld, heeft in het op 31 maart afgelopen boekjaar zijn verlies weten terug te brengen. Het bedrijf trok meer klanten en verdiende goed aan nieuwe diensten als spelletjes en MMS, een dienst waarmee foto's kunnen worden verstuurd.

Vodafone eindigde het boekjaar met een nettoverlies van 9,82 miljard pond (13,7 miljard euro), tegen 16,2 miljard pond in het voorgaande jaar. De omzet steeg met 33 procent tot 30,4 miljard pond (42,6 miljard euro). Het resultaat voor belasting, rente en afschrijvingen (het zogenoemde ebitda) steeg 40 procent naar 11,2 miljard pond (15,7 miljard euro). Analisten rekenden op een ebitda van 12,4 miljard pond. Ook de omzet was iets lager dan verwacht.

Vodafone moest 11,9 miljard pond afschrijven op goodwill. Dit bedrag was nog iets hoger dan de 11 miljard die in het voorgaande boekjaar werd afgeschreven. Terwijl concurrenten als France Telecom en Deutsche Telekom druk bezig zijn om hun schulden te verminderen, ging Vodafone echter door met de expansie. Het bedrijf werd volledig eigenaar van dochterbedrijven in onder meer Nederland (het vroegere Libertel), Spanje, Portugal en Zweden.

Voor het lopende jaar verwacht Vodafone dat zijn omzet en het aantal klanten met 10 procent zullen stijgen. Het afgelopen kwartaal alleen al kwamen er 7,2 miljoen klanten bij. Daarmee kwam het totaal aantal klanten op 119,7 miljoen in 36 landen.