HAARLEM - Nederlandse banken hebben vorig jaar 15 miljoen euro schade geleden door skimming. In het eerste kwartaal van 2008 bedraagt de schade al 4 miljoen. Dat zei officier van justitie Marina Beun donderdag bij de rechtbank in Haarlem.

Zij baseerde zich op cijfers die ze had gekregen van Equens, de organisatie die het betalingsverkeer in Nederland regelt. Bij het skimmen van bankpassen worden gegevens inclusief pincode gekopieerd. Daardoor kan later met de kopieën van de passen geld worden opgenomen van bankrekeningen van gedupeerden.

Volgens Beun zijn banken er niet happig op om openheid van zaken te geven over de schade die zij oplopen door skimming. "Er is dus nog steeds een stijgende lijn, ondanks preventieve maatregelen die reeds zijn genomen'', aldus de officier.

Roemenen

Beun maakte de cijfers over skimming bekend tijdens een proces tegen vier Roemenen, die worden verdacht van feiten die te maken hebben met het skimmen van bankpassen.

Beun eiste een jaar gevangenisstraf tegen de 29-jarige A.U. Zij ziet hem als leider van een criminele organisatie, die zich bezig wilde houden met skimmen en daartoe ook voorbereidingen had getroffen. De man ontkende huilend.

Telefoongesprek

Volgens de officier voorkwam aanhouding van de verdachten dat de organisatie daadwerkelijk tot uitvoering kwam. De organisatie beschikte volgens haar al over apparatuur om te kunnen skimmen en had locaties onderzocht om dit te doen.

Zij vond het kwalijk dat hoofdverdachte U. in een afgetapt telefoongesprek had gezegd: "Nederland en Engeland verdienen het om beroofd te worden.''

Cel

Tegen de 22-jarige V.C. eiste de officier acht maanden cel. Deze vrouw is inmiddels teruggegaan naar Roemenie, nadat zij in vrijheid haar proces had mogen afwachten.

De 27-jarige I.S. hoorde donderdagmiddag vijftien maanden cel eisen. Volgens het OM is hij speciaal naar West-Europa gekomen om geld te verdienen met skimmen.

De Roemeen beschikte ook over de juiste apparatuur, aldus Beun. De verdachte waste zijn handen in onschuld.

De zaak tegen een vierde verdachte werd aangehouden. Na de zomer staan nog vier Roemenen terecht, die vorige maand werden opgepakt.