UTRECHT - Bankverzekeraar Fortis heeft het eerste kwartaal van dit jaar afgesloten met een nettoverlies van 453 miljoen euro. Vorig jaar boekte het Belgisch-Nederlandse concern nog een winst van 850 miljoen euro over dezelfde periode, maar de koersval op de effectenbeurzen raakte Fortis begin dit jaar fors.

Bekijk video

Het concern moest 1,21 miljard euro verlies boeken op aandelen. Zonder die post kwam het resultaat uit op 763 miljoen euro, 8 procent lager dan vorig jaar. Daarmee doet Fortis het veel beter dan analisten hadden verwacht. Dezelfde experts rekenden echter op een verlies op aandelen van 900 miljoen euro.

Wegens de onzekere economische ontwikkeling doet Fortis geen prognose over de winst voor heel 2003. "Het is niet mogelijk een zinvolle uitspraak te doen over de winstverwachting", aldus Fortis-topman A. van Rossum dinsdag. Hij benadrukte dat de hele financiële sector een zwaar begin van het jaar kende door de zwakke economie en de verder dalende beurzen.

De resultaten van de bankenpoot liepen met 39 procent terug tot miljoen euro. De aandelenportefeuille van deze divisie zorgde voor een verliespost van 83 miljoen euro. Bovendien moesten de bankiers van Fortis 187 miljoen euro opzij zetten voor slechte leningen. De bank verwacht dat deze voorzieningen het hele jaar in lijn zullen zijn met die in het eerste kwartaal.

Buiten deze posten was het ook moeilijk bankieren voor Fortis in de eerste drie maanden van dit jaar. Het renteresultaat, de kern van de bank, daalde met 8 procent. De commissies op aandelentransacties liepen ook terug, met 9 procent. Een deel van deze verslechterende resultaten ving de bank op door lagere kosten. De namen met 4 procent af.

De verzekeringen van Fortis moesten het grootste deel van de aandelenverliezen incasseren. Zonder dat verlies van 1,07 miljard euro steeg de winst van de tweede tak van Fortis met 20 procent naar 363 miljoen euro. Een groot deel van die stijging kwam uit de verkoop van obligaties. Die post verdubbelde ten opzicht van vorig jaar tot 111 miljoen euro. Het totale inkomen uit premies steeg met procent tot 6,22 miljard euro.