TOKIO - De koers van de euro is dinsdag op een nieuw record beland ten opzichte van de dollar. Tijdens de middaghandel op de valutamarkten in Europa werd een top bereikt van 1,1932 dollar. Daarna viel de koers terug onder de 1,19. Het vorige record dateert van 4 januari 1999, de eerste dag waarop de euro werd verhandeld. Toen bereikte de munteenheid een hoogste peil van ,1875 dollar.

Analisten houden er rekening mee dat de euro nog verder zal stijgen. De Amerikaanse zakenbank Merrill Lynch verwacht volgend jaar zelfs een koers van 1,33 dollar.

Rente

Voor beleggers is de Europese munt aantrekkelijk wegens de rente. Die ligt in de eurozone momenteel op 2,5 procent. In de Verenigde Staten staat de rente op het laagste niveau in veertig jaar: 1,25 procent.

Verder doen speculaties de ronde dat de VS niet meer koste wat het kost vasthouden aan een sterke dollar. Minister John Snow van Financiën merkte eerder deze maand op dat een goedkope dollar goed is voor de export van zijn land.

Export

De president van de Duitse Bundesbank, Ernst Welteke, zei maandag dat hij niet bezorgd is over de Europese export, ondanks de hoge koers van de euro. Welteke zit in het bestuur van de Europese Centrale Bank (ECB), dat de hoogte van de rente bepaalt.

Wel is duidelijk dat de dure euro de Europese economieën aantast. In Duitsland, de grootste economie van Europa, gaven de tien grootste ondernemingen aan dat ze in het eerste kwartaal 10 miljard euro aan omzet hebben verloren. De Franse minister van Buitenlandse Handel, François Loos, verklaarde dat de sterke euro "problematisch" is voor circa 10 procent van de Franse exportondernemingen.

Stijging kost geld

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft berekend dat een stijging van 10 procent ten opzichte van de dollar de eurozone 0,6 procentpunt economische groei per jaar kost. Volgens een analist van de zakenbank CDC Ixis zal de economische groei dichtbij nul terechtkomen als de euro een koers van 1,25 dollar bereikt.