AMSTERDAM - De aanleg van de Noord-Zuidlijn in Amsterdam loopt opnieuw twee jaar vertraging op. Ook stijgen de kosten ervan met 86,5 miljoen euro. Dat maakte verkeerswethouder Tjeerd Herrema donderdag bekend.

De nieuwe metroverbinding is door deze tegenvallers op zijn vroegst in 2015 klaar en kost ruim 2 miljard euro.

Tegenslagen

De vertraging ontstaat vooral door technische tegenslagen in de binnenstad. De stijging van de kosten is volgens Herrema veroorzaakt door de aanleg van de diepgelegen stations aan het Rokin, de Ferdinand Bolstraat en de Vijzelstraat.

Risico's

De gemeente heeft naast de kosten ook de risico's onder de loep genomen. Dat heeft ertoe geleid dat het risicofonds meer dan verdubbeld is, van 111,6 miljoen naar 225,9 miljoen euro. Dat is nodig omdat in het verleden risico's te vaak zijn onderschat.

Herrema

Herrema spreekt van een "bijzonder vervelende boodschap voor de stad". "Maar we moeten realistisch zijn. We hebben de afgelopen jaren dit complexe bouwproject te vaak onderschat. Deze financiële prognose laat een veel negatiever beeld zien, vervelend maar noodzakelijk. Het optimisme moet eruit."

Volgens de wethouder is vertraging van het megaproject slecht voor de stad. "Zeker nu de overvolle metro's in Amsterdam en de vastlopende wegen in de hele regio laten zien dat we de Noord-Zuidlijn echt hard nodig hebben."

Prognose

Volgens de laatste prognose zou de aanleg van de metrolijn in 2013 klaar zijn en zouden de totale kosten van het project uitkomen op circa 1,9 miljard euro.

De gemeente moest zowel de tijdsduur als het geldbedrag al meerdere keren naar boven bijstellen. Volgens de oorspronkelijke plannen zou de metroverbinding in 2011 klaar zijn en 1,46 miljard euro kosten.

Kosten

Van die 1,46 miljard euro zou Amsterdam slechts 317 miljoen euro betalen en het Rijk de rest. Alle tegenvallers zijn echter voor de gemeente, waardoor de teller voor de hoofdstad de afgelopen jaren flink is opgelopen.

De Noord-Zuidlijn gaat Amsterdam-Noord verbinden met de Zuidas, het kantorengebied langs de zuidkant van de ringweg A10.