PARIJS - Het vliegverkeer in Frankrijk ligt vanaf maandagavond grotendeels stil wegens een staking van de luchtverkeersleiders. Luchtvaartmaatschappij Air France verwacht dat 65 procent van de korte en middellange vluchten uitvalt, voor de binnenlandse vluchten is dat zelfs 80 procent.

De luchtverkeersleiders reageren met de staking op plannen van de Franse regering om de pensioenregelingen betaalbaar te houden. Die plannen houden in dat iedereen veertig jaar premie moet gaan betalen om aan zijn volledig pensioen te voldoen in plaats van 37,5 jaar nu. Op den duur wordt dat zelfs 42 jaar en tegen een duurdere premie.

Babyboomers

De regering wil het pensioenstelsel wijzigen, omdat zonder veranderingen de uitkeringen over twintig jaar nog maar de helft van die van nu zullen zijn. Op het ogenblik gaan er jaarlijks .000 Fransen met pensioen. De 'babyboomers' van kort na de Tweede Wereldoorlog zorgen ervoor dat dat er vanaf 2005 jaarlijks .000 worden.

De pensioenproblematiek is echter maar het topje van de ijsberg. De bevolking is bang dat alle openbare diensten worden afgebouwd en geprivatiseerd. Dat geldt voor de post, France Télécom en andere diensten, waarvan de werknemers dinsdag de straat opgaan.

Reorganisatie in onderwijs

In het onderwijs gaat het vooral om plannen om te decentraliseren. In totaal moeten ongeveer 110.000 banen worden overgeheveld van het ministerie van Onderwijs naar de departementen. Daarbij gaat het om psychologen, schoolartsen, assistenten en onderhoudspersoneel. Tot nu betaalde het ministerie van Onderwijs iedereen. De voorgestelde reorganisatie betekent dat er wordt bezuinigd op de rijksbegroting, terwijl de departementale belastingdruk sterk stijgt.

Er is nog een ander gevaar, aldus de vakbonden. “De rijkswegen zijn al overgeheveld naar de departementen. Gevolg: als je van een rijk naar een arm departement komt, valt iedereen van een glad geasfalteerd wegdek in kuilen, want er is gewoon geen geld om die te dichten. Met het onderwijs dreigt hetzelfde te gebeuren”, aldus een woordvoerder.

Nationale staking

Het openbare leven in Frankrijk kwam twee weken geleden vrijwel tot stilstand door een nationale staking. Ook toen uit protest tegen de plannen van de regering. Er reden nagenoeg geen bussen en treinen en de scholen bleven dicht. Begin april legde een staking in de publieke sector het openbaar vervoer en de luchtvaart grotendeels lam. De pensioenproblematiek was ook toen aanleiding.