AMSTERDAM - Werknemers die voor zichzelf beginnen moeten meer tijd krijgen om zich goedkoop bij uitkeringsinstantie UWV te kunnen verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Dat vindt PvdA-Kamerlid Mei Li Vos.

Momenteel hebben startende zelfstandigen vanuit een baan of uitkering vier weken de tijd om te besluiten of ze gebruik willen maken van de verzekeringsregeling van het UWV. Minister van Sociale Zaken Piet Hein Donner heeft onlangs voorgesteld deze termijn te verruimen naar dertien weken. Dit gaat voor de PvdA echter niet ver genoeg.

"Pas na een jaar weet je hoe het gaat met de business", stelt Vos in een interview met NU.nl. Slechts drie procent van de Zelfstandigen Zonder Personeel (ZZP) is momenteel bij het UWV verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid.

Onverzekerd

"Er lopen veel te veel mensen onverzekerd rond", constateert de PvdA-politica. "Als ZZP'ers al verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid dan is dat vaak bij een private instelling, maar dit is vaak duur en omslachtig."

Regeling

Woensdagavond is in de Tweede Kamer een debat over de nieuwe regeling. In het debat zal ook gesproken worden over de zwangerschapsregeling voor vrouwelijke zelfstandigen. Het kabinet wil zwangere vrouwen zestien weken bevallingsverlof geven voor maximaal het minimumloon.

Kinderen

Mei Li Vos is voor deze regeling, maar vindt de overgangsdatum van 1 juli te hard. "Vrouwen gaan proberen kinderen binnen te houden, zodat ze van de regeling kunnen profiteren. Wij willen een ruimere en zachtere overgangsregeling. Vrouwen die voor 1 juli bevallen lopen dan niet onnodig inkomsten mis."