DE MEERN - Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) gaat aanvullende reisadviezen geven. Die gelden voor bestemmingen waar geen negatief reisadvies is afgegeven door het Calamiteitenfonds, maar die wel voor toeristen problematisch kunnen zijn, aldus een woordvoerster van het ANVR maandag.

Voor reizen naar de aangewezen gebieden adviseert het ANVR aan zijn leden soepelere voorwaarden, waardoor reizigers goedkoper kunnen omboeken of annuleren. Het ANVR benadrukt dat het gaat om een advies en dat het aan de reisorganisaties is om daar iets mee te doen. "Ze zijn het niet verplicht", aldus de woordvoerster.

Het Calamiteitenfonds Reizen, waarin onder meer de reisorganisaties en de ANWB zitten, vaardigt de bestaande negatieve reisadviezen uit. Door die regeling kunnen reizigers kosteloos annuleren. Bovendien gelden reisverzekeringen voor de aangewezen gebieden niet.

Het ANVR komt nu met een aanvullende regeling om in te springen op een groeiend grijs gebied van reisbestemmingen waar geen negatief reisadvies voor is. Zo was er in de aanloop naar de oorlog in Irak veel discussie over de veiligheid van toeristen in Turkije.

Het Calamiteitenfonds gaf toen geen negatief reisadvies, omdat er geen sprake was een natuurramp of zogeheten molest zoals bijvoorbeeld een oorlog. "In dat geval hadden we een eigen advies uit kunnen brengen", legt de woordvoerster van het ANVR uit.

Het ANVR adviseert drie oplossingen voor klanten die een reis hebben geboekt naar een gebied met een negatief ANVR-advies. Zo kan een reisorganisatie gratis een andere reis aanbieden, met minder kosten annuleren of de reis uitstellen.

Voor gebieden waar de longziekte SARS heerst, bestaat al een aangepast, negatief reisadvies. Omdat het Calamiteitenfonds ook in dit geval reizen niet kan verbieden op grond van de bestaande regels, hanteert de ANVR de adviezen van onder meer de wereldgezondheidsorganisatie WHO als leidraad.