AMSTERDAM - Ahold was maandagmorgen op de effectenbeurs in Amsterdam de grootste daler onder de hoofdfondsen nadat het supermarktconcern een nieuw geval van boekhoudfraude had bekendgemaakt. Het aandeel noteerde ruim 2,3 procent lager. Het concern meldde dat bij zijn Amerikaanse bedrijf Tops Market voor circa 29 miljoen dollar is geknoeid.

Beursstemming (video): Getronics fors omhoog na schuldakkoord.
De grootste stijgers en dalers en het nieuws daarachter.

Beursjournaal (video): Nieuwe onregelmatigheden in boekhouding Ahold.
Getronics bereikt een akkoord met obligatiehouders. Producenten- en consumentenvertrouwen blijven laag.

De AEX-index stond na ongeveer een uur handel op een plus van ,58 punten ofwel 0,6 procent op 272,07 punten. De grootste stijger in de AEX was Getronics. Het aandeel steeg met 25 procent naar 0,90 euro op het vrijdag nabeurs bekendgemaakte nieuws dat overeenstemming is bereikt met obligatiehouders.

Voor het overige was de handel op het Damrak rustig, net zoals op de andere beurzen in Europa. De geringe animo om te kopen en te verkopen komt deels doordat twee belangrijke beurzen, Londen en New York, maandag wegens feestdagen zijn gesloten.

In Frankfurt noteerde de DAX-index een plus van 0,8 procent. Dat was vooral te danken aan de relatief gunstige Ifo-cijfer. De Ifo-index geeft het vertrouwen van West-Duitse ondernemers in de economie weer. Het cijfer steeg van 86,6 in april tot 87,6 in mei. Dat was hoger dan verwacht. Analisten waren uitgegaan van een lichte teruggang van het indexcijfer tot 86,5.

Daarnaast trok DaimlerChrysler de Frankfurtse graadmeter omhoog. De automaker boekte een koerswinst van 1,3 procent. Dat was te danken aan Mitsubishi, dat voor dit jaar een recordwinst verwacht. DaimlerChrysler heeft een belang van 37 procent in het Japanse concern. Op de beurs in Parijs boekte de CAC-index een winst van tegen de 1 procent.

Euro

Op de valutamarkten bleef de euro duurder worden. Ten opzichte van de dollar noteerde de Europese munteenheid 1,1810 dollar tegen ,1785 bij het slot van de handel op vrijdag. In Britse ponden bleef de euro op 0,7195 pond staan.