DEN HAAG - GroenLinks vindt dat de nieuwste kraak van de ov-chipkaart het failliet van deze kaart betekent.

De partij wil dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) de kaart zo snel mogelijk uit de roulatie neemt. Dat heeft GroenLinks-Kamerlid Wijnand Duyvendak zaterdag laten weten.

misbruik

"Nu de ov-chipkaart helemaal gekraakt is, worden misbruik op grote schaal en reizen op andermans kosten relatief eenvoudig", stelt Duyvendak.

Wat hem betreft moet het de komende jaren mogelijk blijven om te reizen met de strippenkaart en het treinkaartje. De ov-chipkaart is onvoldoende veilig en betrouwbaar en daarmee geen volwaardig alternatief, aldus de GroenLinkser.

Tegenonderzoek

De Kamer debatteert op 23 april met Huizinga over de kwestie. Zij laat nu nog in Londen een tegenonderzoek verrichten naar de kaart.

GroenLinks vindt dat de speelruimte van Huizenga na de nieuwste onthullingen zeer beperkt is en dat ze niet anders kan doen dan de introductie van deze ov-chipkaart te stoppen.

Wouter Teepe

Dr. Wouter Teepe, postdoc Digitale Veiligheid aan de Radboud Universiteit in Nijmegen verklaarde op zaterdag al dat het kraken van de ov-chipkaart een kwestie van seconden is.

Op 12 maart werd al bekend dat Teepe met een aantal studenten en medewerkers de toegangspassen van overheidsgebouwen had gekraakt.

Nu is de laatste beveiliging van de ov-chipkaart gebroken. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat was daar volgens Teepe al enkele weken van op de hoogte.

Beveiliging

Een ov-chip is op twee manieren beveiligd. De eerste horde werd begin maart al genomen. Nu is de tweede technische drempel geslecht, zoals Teepe het uitdrukt. In eerste instantie was daarvoor een zware computer met een grote harde schijf en veel tijd nodig.

Maar met de nieuwe, in Nijmegen bedachte methode is het nu mogelijk om na het afluisteren van één transactie alle geheime sleutels van alle chipkaarten binnen een paar seconden te kraken.

"Voor een goed begrip: wij maken niks kapot en beschadigen ook niets. We tonen alleen de gaten in onfeilbaar geachte systemen aan", aldus Teepe.

Methode

Teepe heeft de methode van de Radboud Universiteit op 28 maart aan medewerkers van het ministerie gedemonstreerd. Toen had hij voor de kraak nog negen minuten nodig.

Het ministerie heeft de universiteit van Londen opdracht gegeven voor een contra-expertise. Britse wetenschappers moeten uitzoeken of een door TNO geadviseerde methode om de beveiliging provisorisch te verbeteren, werkt.

Oplossing

"Misschien is het mogelijk om met elastiek en klittenband nog een paar jaar iets te redden, maar gelukkig hoef ik dat besluit niet te nemen. Er is ook een andere oplossing: vervang de goedkope, verouderde chips door modern spullen."

"In die ov-kaarten zitten chips uit 1994. Dat is voor deskundigen zoiets als de computerprehistorie. Terwijl moderne chips echt niet heel kostbaar zijn en vooralsnog wel veilig", aldus Teepe.

ChristenUnie

De ChristenUnie wil de strippenkaart nog houden als blijkt dat de ov-chipkaart echt zo snel te kraken is als Nijmeegse onderzoekers beweren. Dat zei CU-fractievoorzitter Arie Slob zaterdag op radio I.

Verstandig

Slob vindt dat staatssecretaris Tineke Huizinga (Verkeer en Waterstaat) er verstandig aan heeft gedaan een onafhankelijk onderzoek te laten doen naar de betrouwbaarheid van de ov-chipkaart.

Ook de nieuwe bevindingen van onderzoekers van de Radboud Universiteit worden hierin meegenomen.

Rover

"In de eeuwigdurende strijd tussen de beschermers en de krakers van de ov-chipkaart hebben de krakers weer een punt gescoord."

Dat zegt een woordvoerder van reizigersvereniging Rover in reactie op de nieuwste kraak van de ov-chipkaart.

CDA

Het CDA vreest dat de ov-chipkaart pas later kan worden ingevoerd dan 1 januari 2009, wat tot nu toe de planning is.

Tweede Kamerlid Jan Mastwijk zei zaterdag dat hij de bevindingen van Nijmeegse onderzoekers dat de chip nog sneller is te kraken, "niet best" vindt.

Londen

Mastwijk wil de resultaten van een contra-expertise in Londen afwachten. Als die dezelfde zijn, denkt hij dat er een andere chip moet komen.

Hij wijst erop dat Londen dan zelf ook in de rats zal zitten, omdat die stad dezelfde chip gebruikt en "zonder problemen."

Rotterdam

Hij is tegen stopzetting van de proef in de regio Rotterdam. "Dat is te kort door de bocht. Laten we niet in paniek raken en eerst het onderzoek afwachten."