WASHINGTON - De G7, de groep van rijke industrielanden, zal vrijdagavond een "iets negatievere" beoordeling van de Amerikaanse economie geven dan het in een rapport van februari heeft gedaan.

Maar de verklaring die de G7 uitgeeft na de bijeenkomst vrijdag zal niet "gealarmeerd" klinken of de mogelijkheid opperen dat de grootste economie van de wereld in een recessie terechtkomt.

Dat meldde vrijdag een bron rond besprekingen van de G7. De groep van rijke industrielanden is bijeen in Washington.

Het Internationaal Monetair Fonds meldde deze week dat de VS dit jaar in een "milde recessie" zal verkeren, waarna volgend jaar een "bescheiden herstel" zal optreden.

Kredietcrisis

De bijeenkomst van de G7 staat in het teken van de wereldwijde kredietcrisis. De Britse minister van Financiën Alistair Darling riep voor het begin van de ontmoeting de grote economieën van de wereld op "zeer dringend actie te ondernemen" om "de grootste economische schok sinds de Grote Depressie" aan te pakken.

Een prestigieus internationaal adviesforum bood vrijdag aan leden van de G7 een rapport aan met daarin gedetailleerde aanbevelingen aan de centrale banken van de G7 staten.

Het zogenoemde Financial Stability Forum onderzocht op verzoek van de G7 de mogelijkheden om het toezicht op de financiële wereld te versterken en de kredietwaardigheid van instellingen te vergroten.

Samenwerking

De FSF adviseert onder meer de samenwerking van centrale banken te vergroten en de eisen aan 'gewone' banken te verhogen.

Een andere zorg van de G7-landen is het beteugelen van inflatie en de lage stand van de dollar. Een groep ontwikkelingslanden, verenigd in de 'G24' riep de G7 vrijdag op de hulp aan arme landen op te voeren om deze te helpen de gevolgen van stijgende voedselprijzen en de kredietproblemen te weerstaan.