DEN HAAG - Verloskundigen die in achterstandswijken op pad moeten, kunnen mogelijk taxi's en beveiliging inhuren. Ook zouden ze zich kunnen aansluiten bij huisartsen, die al auto's met chauffeur hebben voor riskantere klusjes.

Dat is de uitkomst van overleg tussen het ministerie van VWS en de organisatie van verloskundigen KNOV, schrijft minister Ab Klink (Volksgezondheid) vrijdag aan de Tweede Kamer. De KNOV zal deze opties verder uitwerken.

Aanleiding waren berichten dat de veiligheid van verloskundigen in achterstandswijken in het geding was. Volgens de KNOV gaat het om incidenten, maar zijn maatregelen wel nodig. Als deze verder zijn uitgewerkt, gaat de organisatie samen met de zorgverzekeraars bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) om een hoger tarief vragen voor het werk in slechte buurten.

De Tweede Kamer drong daar een maand geleden in een spoeddebat al op aan. Klink zei toen eerst een oordeel van de NZa af te willen wachten. Als dat positief uitvalt, is de minister wel te porren voor een hoger tarief, al moet hij daar dan wel geld voor zien te vinden.