SCHIPHOL-RIJK - Een groep postmedewerkers van TNT heeft vrijdag voor aanvang van de aandeelhoudersvergadering van TNT in Schiphol-Rijk gedemonstreerd voor betere arbeidsvoorwaarden. De postbodes willen direct een loonsverhoging van 3,5 procent.

Ze wijzen het laatste voorstel van TNT, dat neerkomt op een verhoging van 3 procent in twee stappen, van de hand.

Het overleg tussen TNT en de bonden liep maandag vast. De vakorganisaties hebben het postbedrijf een ultimatum gesteld. Als TNT niet voor volgende week woensdag met een verbeterd voorstel komt, komen er acties.

Cao

TNT en de vakbonden zijn al een jaar in onderhandeling over een nieuwe cao. Behalve de loonstijging is een belangrijk twistpunt dat TNT nu al afspraken wil maken over een toekomstige versobering van de arbeidsvoorwaarden. Die komen volgens de bonden neer op een loonsverlaging van 25 procent.

Volgens de vakbonden ligt het niet aan hun houding dat het cao-overleg is vastgelopen. Zij hebben de afgelopen tijd een lastige boodschap verkondigd aan hun leden en hebben zich meer dan constructief opgesteld, zei een zegsman namens de actievoerders. "De sleutel ligt in uw handen", zei hij tegen topman Peter Bakker.

De bestuursvoorzitter werd uitgejouwd toen hij zei dat TNT en de vakbonden dichter bij elkaar zijn gekomen. Volgens Bakker zal TNT er alles aan doen om acties van de postmedewerkers te voorkomen. "Stakingen zijn niet in het belang van onze aandeelhouders en van onze medewerkers", zei hij.