ROTTERDAM - Voedingsmiddelenconcern Unilever onderzoekt de dieetmargarine Becel na protesten van samenwerkende Zweedse consumentenorganisaties. Uit onderzoek van de groep is gebleken dat de margarine een te grote hoeveelheid van een bepaalde groep kankerverwekkende stoffen bevat. Dat heeft een woordvoerster van Unilever zaterdag gezegd.

Na de bekendmaking van de resultaten heeft de Zweedse tak van het concern na vragen van de voedselautoriteiten in het Scandinavische land een eigen onderzoek gedaan. Hoewel daarbij geen overschrijdingen van de normen zijn geconstateerd, gaat Unilever wel verder onderzoek doen naar de margarine.

"We willen weten hoe er verschillende resultaten uit de onderzoeken zijn gekomen", aldus de woordvoerster. Ze benadrukt dat er geen reden is om het product uit de winkel te halen, omdat tijdens de productie de margarine regelmatig op verschillende stoffen wordt getest.

De Zweedse organisaties constateerden de overschrijdingen bij Becel Proactiv, een margarine tegen een te hoog cholestorolgehalte. Het ging om zogeheten PAK's, aromatische koolwaterstoffen die kankerverwekkend kunnen zijn. Ze komen vooral voor in rook van barbecues of sigaretten en bij het bakken of grillen van vlees.