WASHINGTON - American Airlines schrapt vrijdag nog eens 570 vluchten, ongeveer een kwart van alle dagelijkse vluchten van de vliegtuigmaatschappij. Daarmee houdt de chaos in het Amerikaanse vliegverkeer voor een vierde dag aan.

Het totaal aantal geschrapte vluchten van American Airlines deze week bedraagt al meer dan drieduizend. De vluchten werden geschrapt omdat technische controles moeten worden uitgevoerd aan toestellen van het type MD-80.

Bij eerdere inspecties was gebleken dat de bedrading in de wielen van een aantal vliegtuigen niet helemaal in orde was. Dat zou kunnen leiden tot kortsluiting en brand. Bijna de helft van de vloot van American Airlines bestaat uit MD-80's.

Meer dan 300.000 passagiers zijn al gedupeerd door de geschrapte vluchten. Volgens de topman van American Airlines worden alle controles dit weekeinde afgerond. Ook andere luchtvaartmaatschappijen in de Verenigde Staten schrapten een deel van hun vluchten in verband met de controles van MD-80's.

Inspecties

De luchtvaartonderneming uit het Texaanse Fort Worth cancelde donderdag al 930 vluchten en meer dan duizend op woensdag. Dinsdag werden 460 vluchten geschrapt. Dagelijks verzorgt het bedrijf ongeveer 2300 vluchten. Ook Delta Airlines, Alaska Airlines en Midwest Airlines hielden een aantal vluchten aan de grond voor inspecties.

American Airlines, de grootste luchtvaartmaatschappij in de VS, schat de kosten van de controles en compensatieregelingen voor passagiers op "tientallen miljoenen dollars".

Gedupeerde reizigers kunnen kiezen voor een tegoedbon van 500 dollar of voor een nieuwe vlucht waarvoor ze geen boekingskosten hoeven te betalen. Gestrande passagiers krijgen hun overnachtingskosten terugbetaald.