DEN HAAG - Gemeenten moeten bijstandsgerechtigden die een goede kans hebben weer aan de slag te komen, verplichten een werkstage van zes maanden te volgen. De Tweede Kamer zal waarschijnlijk instemmen met een motie van CDA en PvdA hiertoe, zo bleek donderdag.

Staatssecretaris Ahmed Aboutaleb van Sociale Zaken heeft geen moeite met het voorstel. Hij zal er met de gemeenten over gaan praten. Hij onderstreepte wel dat gemeenten zelf kunnen beslissen of ze werkstages opleggen aan bijstandsgerechtigden.

Het kabinet kan hen daartoe niet dwingen, omdat gemeenten volgens de bijstandswet een eigen beleid kunnen voeren.

Verplicht

De motie van CDA en PvdA gaat minder ver dan een suggestie die CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel donderdagochtend nog deed in het Radio 1-Journaal. Van Geel had het over een verplichte werkstage voor langdurig werklozen, en niet voor kansrijke bijstandsgerechtigden.

De motie gaat ook minder ver dan een plan van de VVD om alle bijstandsgerechtigden een werkplicht op te leggen. Het VVD-voorstel wordt wel gesteund door D66, maar niet door CDA en PvdA en krijgt dan ook geen meerderheid. Volgens Aboutaleb is het VVD-plan alleen uitvoerbaar als de bijstandswet wezenlijk wordt aangepast.