DEN HAAG - Minister Ronald Plasterk van Onderwijs is "hoopvol" gestemd over het overleg met de vakbonden en de schoolbesturen. De gesprekken moeten leiden tot maatregelen om het beroep van leraar aantrekkelijker te maken, onder andere door een forse loonsverhoging.

"De sfeer is goed" tijdens de onderhandelingen, aldus Plasterk donderdag bij aanvang van zijn overleg met de voorzitters van de bonden en schoolbesturen. De bewindsman trekt tot en met 2020 een bedrag van 1,1 miljard euro uit om meer mensen docent te laten worden.

Zeggenschap

Met het geld moeten leraren onder andere sneller carrière kunnen maken. Daarnaast wil Plasterk leraren meer zeggenschap geven over de manier waarop zij les geven.

Volgens Walter Dresscher, voorzitter van de Algemene Onderwijsbond (AOb), heeft de minister tot nu toe "niet genoeg gezegd" over de autonomie van leraren.

Minder uren

Het heetste hangijzer in het overleg is de regeling waarmee oudere docenten minder uren kunnen werken. Plasterk wil door afschaffing van die regeling honderden miljoenen vrijspelen voor het verhogen van de salarissen.

De vakbonden AOb en CNV Onderwijs zijn mordicus tegen omdat de regeling essentieel is om oudere leraren voor het onderwijs te behouden.

Vicevoorzitter Michel Rog van CNV Onderwijs noemt de zogeheten bapo-regeling "het grootste probleem". "Dit is niet bespreekbaar", zegt hij.

Akkoord

Mochten de bonden, de minister en de schoolbesturen later op de avond een akkoord bereiken, dan zal dat volgens de AOb en CNV Onderwijs slechts een eerste stap zijn om het dreigende lerarentekort af te wenden.

"Dit zal nadrukkelijk niet genoeg zijn om alle problemen op te lossen", zegt Rog.

Behoorlijk

Dresscher valt hem bij. "Wat de minister biedt, is behoorlijk veel maar niet genoeg", zegt hij. "Ik ben er niet van overtuigd dat wij er met dit plan tot 2020 uitzijn."

"Die pretentie van Plasterk onderschrijf ik niet", aldus de AOb-voorman. Dresscher sluit niet uit dat "volgend jaar weer reparatie van de lonen nodig is".