ROME - De vakbonden die het personeel van de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia vertegenwoordigen, zijn bereid tot concessies om de gestrande overnamegesprekken met Air France-KLM vlot te trekken.

Dat heeft de Italiaanse minister van Transport donderdag gezegd. Air France-KLM trok vorige week de stekker uit het overleg toen bleek dat de vakbonden bij hun hoge eisen bleven wat betreft de werkgelegenheid bij het noodlijdende Alitalia.

Air France-KLM wil het bedrijf overnemen, maar alleen als het groen licht krijgt voor een ingrijpende herstructurering.

Italiaanse regering

De Italiaanse regering liet donderdag weten dat zij bereid is mee te helpen Air France-KLM weer om de onderhandelingstafel te krijgen.

Het kabinet werkt aan een plan dat een doorstart van de vastgelopen gesprekken moet bewerkstelligen, aldus een hoge regeringsfunctionaris.

Hoop

Air France-KLM is volgens de regering, die een belang van 49,9 procent heeft in Alitalia, de enige hoop op overleving voor de zo goed als failliete luchtvervoerder.

Alitalia lijdt een verlies van 1 miljoen euro per dag en heeft dringend extra kapitaal nodig om in de lucht te kunnen blijven.

Vakbonden

De vakbonden waren fel tegen het voorgenomen ontslag van ruim tweeduizend werknemers bij Alitalia en de onderhoudsdochter Servizi. Volgens Air France-KLM is dat banenverlies echter noodzakelijk om het bedrijf, dat tot dusver met staatssteun overeind werd gehouden, winstgevend te maken.