WASHINGTON - Luchtvaartmaatschappij American Airlines heeft donderdag negenhonderd vluchten geschrapt wegens technische controles van haar toestellen. Eerder vielen er ook al ruim duizend vluchten uit, wat grote chaos op de Amerikaanse luchthavens veroorzaakte.

De controles worden uitgevoerd door de luchtvaartinspectiedienst FAA. Die wil alle McDonnel Douglas-toestellen van het type MD-80 inspecteren, nadat bij een eerdere controle was gebleken dat de bedrading in de wielen van een aantal toestellen niet helemaal in orde was. Dat zou kunnen leiden tot kortsluiting en brand.

Vloot

Bijna de helft van de vloot van American Airlines bestaat uit MD-80's. Ook andere maatschappijen, onder meer Delta Airlines, maken veel gebruik van het toestel.

American Airlines heeft laten weten gedupeerde passagiers volledig te compenseren en eventuele overnachtingen te betalen, zo meldde CNN donderdag.

Inspecties

De controles begonnen in maart en leidden toen al tot het uitvallen van vluchten. Volgens de Amerikaanse media leiden de inspecties nog zeker twee maanden tot problemen voor passagiers. American Airlines zegt eind deze week weer volgens de dienstregeling te gaan vliegen.