DEN HAAG - De mededingingswaakhond NMa verwacht dat de komende tijd meer deelnemers aan ongeoorloofde kartels zelf hun betrokkenheid opbiechten in ruil voor een lagere straf.

Dat zegt voorzitter Pieter Kalbfleisch in het donderdag gepubliceerde jaarverslag 2007 van de NMa.

Pakkans

Volgens Kalbfleisch groeit de pakkans omdat de NMa over steeds betere instrumenten beschikt om kartelwetgeving te handhaven. Daardoor worden kartels minder stabiel en is de kans groter dat deelnemers zelf naar de toezichthouder stappen om een hoge boete te ontlopen.

"Onze kennis van markten groeit en de opsporingsmethoden voor kartels, die dieper ondergronds gaan, worden beter. Met de uitbreiding van de bevoegdheden van de NMa hebben we als toezichthouder ook meer instrumenten in handen om effectief te handhaven", aldus Kalbfleisch.

Privé-woningen

De NMa kan sinds vorig jaar naast ondernemingen ook opdrachtgevers en feitelijk leidinggevenden aan een kartel beboeten. Ook mag de concurrentiewaakhond bij verdenking van illegale prijsafspraken privé-woningen doorzoeken.

Van die bevoegdheid heeft de NMa in een aantal onderzoeken gebruik gemaakt.

Boetes

In totaal legde de NMa vorig jaar voor 10 miljoen euro boetes op, onder meer aan de betonsector, boomkwekerijen en leveranciers van metalen roosters.

Het toezichtsorgaan kreeg 108 meldingen van fusies en overnames binnen. Vooral in de zorgsector werd een groot aantal fusies onderzocht.