DEN HAAG - CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel wil dat langdurig werklozen in de bijstand verplicht een werkstage volgen. Doen ze dat niet dan moeten ze worden gekort op hun uitkering. Hij zei dat donderdag in het Radio 1 Journaal.

Werkgevers zouden op die manier zonder al te veel risico's iemand een kans kunnen geven om zich te bewijzen.

De uitkeringsgerechtigde kan zicht krijgen op terugkeer op de arbeidsmarkt. De stage kan worden uitgevoerd met behoud van uitkering, aldus de CDA-voorman.

Niet vrijblijvend

Het aanbod van de stage is niet vrijblijvend, benadrukt Van Geel. Nu moeten alleen nog mensen die onder de nieuwe bijstandsregeling vallen aangeboden werk accepteren. Hij denkt verder aan een afgebakende periode van bijvoorbeeld zes maanden om te voorkomen dat bedrijven blijvend goedkope arbeidskrachten op de loonlijst zetten.

De VVD is blij met het CDA-voorstel. Tweede Kamerlid Atzo Nicolaï constateert dat het als twee druppels water lijkt op een plan voor een 'werkplicht' voor bijstandsgerechtigden dat hij vorige week zelf lanceerde tijdens een overleg met staatssecretaris Ahmed Aboutaleb (Sociale Zaken). "Het is heel mooi dat het CDA met ons plan instemt."

Motie

Nicolaï wil donderdagmiddag tijdens een Kamerdebat een motie indienen voor een werkplicht. Hij rekent daarvoor nu op steun van CDA, PVV en mogelijk D66 en SGP, waardoor er een Kamermeerderheid zou ontstaan.

Regeringsfractie PvdA liet vorige week blijken niets in het VVD-voorstel te zien. Volgens Kamerlid Spekman heeft het weinig zin om mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt te dwingen aan de slag te gaan.