MEPPEL/ZALTBOMMEL - Directies, besturen en commissarissen van de zuivelcoöperaties Campina en Friesland Foods hebben een fusieakkoord afgesloten. Dat maakten de twee bedrijven donderdag bekend.

In december kondigden de twee bedrijven aan te gaan praten over een fusie die moest leiden tot 's werelds grootste zuivelcoöperatie FrieslandCampina.

Door de fusie gaan minstens vijfhonderd banen verloren. In totaal tellen de coöperaties 22.000 werknemers. De combinatie verwacht op termijn jaarlijks circa 175 miljoen euro aan synergievoordelen te kunnen behalen.

Stemmen

De leden van de coöperaties moeten op 7 mei stemmen over het bereikte fusieakkoord. Pas bij goedkeuring van de plannen is FrieslandCampina een feit.

Wel moeten de mededingingsautoriteiten nog instemmen met de fusie. Het besluit van de Europese Commissie wordt in het najaar verwacht.

Ontwikkelingen

De nieuwe onderneming kan naar eigen zeggen beter inspelen op de ontwikkelingen in de zuivelmarkt en zo groei realiseren. Bij de coöperatie zullen ongeveer 17.000 melkveebedrijven in Nederland, Duitsland en België aangesloten zijn die jaarlijks ongeveer 8,3 miljard kilo melk leveren.

Op basis van de omzet van de twee bedrijven in 2007 zal de verwachte jaaromzet van FrieslandCampina 9,1 miljard euro bedragen.

Arbeidsplaatsen

De samenvoeging van de twee bedrijven kost minstens vijfhonderd arbeidsplaatsen, die tot 2011 gefaseerd zullen verdwijnen, aldus de twee bedrijven.

De sanering treft met name medewerkers op (hoofd-)kantoren in Nederland. "FrieslandCampina zal er alles aan doen om de sociale gevolgen zo veel mogelijk te beperken." De bedrijven willen met de vakbonden om tafel om afspraken te maken over een sociaal plan.

Divisies

Het nieuwe bedrijf krijgt vier divisies: twee divisies voor consumentenproducten, een gericht op West-Europa en een voor de rest van de wereld.

Daarnaast komen er divisies voor kaas en boter en voor de ingrediënten die de bedrijven nu leveren aan de voedings- en farmaceutische industrie.

Leden

De leden van beide bedrijven, de aangesloten melkveehouders, worden de nieuwe eigenaren van FrieslandCampina. Ledenmelkveehouders nemen deel in de financiering van de nieuwe onderneming via ledencertificaten, die op naam staan.

LTO-Nederland

Belangenorganisatie van boeren LTO-Nederland is positief over de fusie. "Wij staan positief tegenover de fusie en denken dat deze ook zal doorgaan", aldus een woordvoerder van LTO donderdag.

De organisatie verwacht niet dat de protesten onder de melkveehouders, de leden van de coöperaties, zo hevig zullen zijn dat de fusie sneuvelt. "Daar lijkt het vooralsnog niet op."

LTO-Nederland noemt het een "goede zaak" dat de concrete overeenkomst nu op tafel ligt, zodat het bedrijf dit met zijn leden kan bespreken. "We willen die discussie afwachten voor we inhoudelijk verder reageren."