DEN HAAG - De Tweede Kamer wil dat het kabinet een voorgenomen fusie tussen drie grote zorginstellingen blokkeert.

De Stichting Philadelphia, Evean Groep en Woonzorg Nederland staan op het punt zich samen te voegen tot de grootste zorginstelling van Nederland. Maar de Kamer vreest dat dit ten koste gaat van de zorg voor de patiënt.

CDA-Kamerlid Jan de Vries zal drie bewindspersonen donderdag tijdens een spoeddebat oproepen de fusie tegen te houden, zo bevestigde hij een bericht hierover in De Telegraaf.

In ieder geval PvdA en de SP steunen de oproep. De Kamer liet zich al eerder negatief uit over de plannen van de instellingen.

De nieuwe mega-instelling zou Espria gaan heten en zou 38.000 medewerkers, 225.000 cliënten, meer dan duizend zorglocaties in 230 gemeenten en een omzet van 1,4 miljard euro krijgen.

Onnodig

Samenwerking op het gebied van wonen en zorg is prima, maar een fusie als deze vindt De Vries onnodig en ontoelaatbaar. "Dit is niet meer de menselijke maat. Uit onderzoeken blijkt dat zeer grote instellingen niet doelmatiger gaan werken maar dat er wel meer bureaucratie ontstaat." Volgens hem gaat het de instellingen alleen om macht.

De kans is volgens de Kamer groot dat de kwaliteit van de zorg omlaag gaat. "Ook de invloed van de patiënt op het beleid neemt af", aldus de CDA'er.

Hij vreest daarnaast dat andere zorginstellingen dit voorbeeld zullen volgen. En daardoor zal de diversiteit van het zorgaanbod afnemen zodat patiënten minder keuzemogelijkheden hebben.

Vogelaar

Naast minister Ab Klink en staatssecretaris Jet Bussemaker van VWS zal De Vries vooral minister Ella Vogelaar (WWI) aanspreken. Zij kan de corporatie Woonzorg Nederland, die seniorenhuisvesting regelt, tegenhouden toe te treden.

De kartelwaakhond NMA staat de fusie toe maar die kijkt volgens De Vries niet naar de kwaliteit van de zorg. De Kamer zelf pleitte al voor een fusietoets speciaal voor zorginstellingen.

Marktmeester de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) is en blijft tegen, zo liet zij donderdag weten, vooral vanwege de te grote machtspositie die Espria zou krijgen.