VENLO - De prijzen van de asperges zijn relatief laag. Dat komt niet alleen door het slechte weer, maar ook door de extreem vroege Pasen, zei een woordvoerder van de stichting Dubbel AA donderdag.

"Het is te koud en te vroeg", vatte de woordvoerder de situatie samen. Er is maar weinig vraag naar asperges. Op zich niet erg, want het aanbod is ook laag, maar alles bij elkaar opgeteld blijven de prijzen beneden verwachting.

Het aspergeseizoen wordt donderdag officieel geopend. De opening onder auspiciën van de stichting Dubbel AA vindt donderdag om 12.00 uur plaats in de Euromast in Rotterdam in het bijzijn van landbouwminister Verburg. Het seizoen duurt tot 24 juni.

Biologisch ontsmetten

Onderzoekers van de Wageningen Universiteit hebben ontdekt dat aspergetelers tot 50 procent meer van de luxe groente kunnen oogsten als ze de bouwgrond biologisch ontsmetten.

Ook is een bouwperceel eerder weer geschikt voor nieuwe teelt na het gebruik van biologische middelen.

Veldproeven

Dat blijkt uit veldproeven die wetenschappers van de universiteit gedurende een reeks van jaren hebben gedaan. De biologische ontsmetting kost ongeveer 3000 euro per hectare, maar dat bedrag is door de spectaculair hogere opbrengst van de asperges snel terugverdiend, aldus de onderzoekers.

Simpel

Biologische onsmetting van de grond is volgens de wetenschappers simpel. De teler werkt een biologisch middel onder de grond en dekt dat meteen af met een folie.

Voor het afdekken is ondertussen een machine ontwikkeld. Door het afsluiten van de grond wordt die vrijwel zuurstofloos en gaat vergisten. Dat zorgt er voor dat ziekteverwekkers worden gedood.

Bodemmoeheid

De aspergeteelt heeft te maken met bodemmoeheid, waardoor bepaalde schimmelziektes kunnen toeslaan. Tot nu toe moest een aspergeperceel na ongeveer tien jaar gebruik zeker dertig jaar rusten.

Na biologische ontsmetting van de grond is het bouwland veel sneller weer bruikbaar, wat de teler zeer veel voordeel oplevert.