AMSTERDAM - De topinkomens in het Nederlandse bedrijfsleven zijn vorig jaar explosief gestegen door de vertrekpremies aan bestuurders. De gemiddelde loonkosten voor bestuurders van de grootste bedrijven stegen vorig jaar met 20 procent, terwijl dit in nog 8,5 procent bedroeg.

Dit blijkt uit een onderzoek dat de Volkskrant heeft gedaan aan de hand van jaarverslagen van tweehonderd bedrijven. In totaal kregen 35 weggestuurde topmanagers ruim 40 miljoen euro mee. De vaste beloning steeg voor de meeste bestuurders nauwelijks.

Uit het onderzoek blijkt verder dat KPN-topman Ad Scheepbouwer de meestverdienende bestuursvoorzitter is. Hij kreeg aan basissalaris en bonussen ruim 3,5 miljoen euro. Philips-bestuurder Jan Hommen streek nog meer op, hoewel hij een lager basissalaris had; ruim 4,1 miljoen euro, vooral dankzij 3,4 miljoen aan optiewinst. Unilever betaalde z'n bestuurders gemiddeld 3 miljoen euro, inclusief pensioen- en vertrekpremies.

De verontwaardiging over de gouden handdrukken bij politici, vakbonden en aandeelhouders is groot, gezien de dalende beurskoersen, de vele ontslagen en boekhoudschandalen.Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW valt het wel mee met de stijging van de loonkosten voor de top en geeft het onderzoek een verkeerd beeld. “De vaste beloningen zijn nauwelijks gestegen”, aldus een woordvoerder zaterdag. Eenmalige vertrekpremies mogen van hem niet vermengd worden met vaste salarissen. Hij noemt het onderzoek “demagogische stemmingmakerij”.