DEN HAAG - Een groep ondernemers in de kinderopvang heeft genoeg van de dubbele controles in de sector. De kinderdagverblijven zeggen jaarlijks 60 miljoen euro aan controles kwijt te zijn. Dat moet met 20 miljoen euro minder kunnen, stellen zij woensdag.

Volgens Pim Lubbers, directeur van Knotz Kinderopvang, bezit ongeveer 30 procent van de kinderdagverblijven een certificaat van de sector. Ondanks de strenge regels voor dat certificaat, krijgen deze instellingen aanvullende controles door de GGD.

Kinderdagverblijven krijgen ook andere controleurs over de vloer, bijvoorbeeld van de brandweer. Die stellen weer andere eisen dan de GGD.

Zo wil de brandweer dat deuren open blijven, maar ziet de GGD graag dat deuren worden afgesloten. Volgens Lubbers moeten de eisen van de brandweer vanwege de brandveiligheid leidend zijn.

Papierwinkel

De instellingen balen daarnaast van de papierwinkel waaraan zij moeten voldoen. Zo moeten kinderdagverblijven aangeven hoe groot de kans is dat kinderen struikelen over speelgoed en hoe groot de kans is dat zij een steek van een wesp oplopen.

Verder willen de instellingen dat gemeenten sneller worden met het afgeven van een verklaring van goed gedrag aan nieuwe medewerkers in de kinderopvang. Op dit moment heerst een tekort aan arbeidskrachten. Dit probleem wordt verergerd door de trage uitgifte van deze verklaringen.