WINTERSWIJK - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft donderdagochtend aangifte gedaan tegen het streekziekenhuis Koningin Beatrix in Winterswijk. Het personeel van het ziekenhuis kreeg deze week een kerstpakket met enkele eurobiljetten. Die mogen echter pas na 1 januari in circulatie worden gebracht. DNB stelt een onderzoek in naar de ING-bank die de biljetten aan het ziekenhuis leverde.

DNB heeft het ziekenhuis gesommeerd alle biljetten weer terug te vragen van het personeel. "De instelling reageert heel schuldbewust en is hard aan het werk om zoveel mogelijk biljetten terug te krijgen", aldus een woordvoerder van DNB. Wel noemt hij het "een illusie" dat iedereen de biljetten inlevert. "We zijn bezig met een aardigheidje voor het ziekenhuispersoneel als vervanging voor de biljetten", aldus de woordvoerder.

Volgens ING is het ziekenhuis een van de zakelijke klanten van de bank die vanaf maandag de bestelde biljetten op kon halen. "Net als iedere andere klant heeft het ziekenhuis daarbij een contract moeten ondertekenen waarin precies staat wat wel en niet mag met de biljetten", aldus een woordvoerster. "Wij hebben als bank gedaan wat we moesten doen. We hebben daarom geen bezwaar tegen een onderzoek van DNB."

Het is de eerste keer dat Nederlandse eurobiljetten opduiken. Het ziekenhuis was donderdagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

/DOSSIERDe Euro