AMSTERDAM - Leraren voeren donderdagochtend opnieuw actie om hun eis van een flinke salarisverhoging kracht bij te zetten.

De actiegroep Leraren in actie en de Algemene Onderwijsbond (AOb) demonstreren in Den Haag bij het pand waar de bonden onderhandelen met minister van Onderwijs Ronald Plasterk (PvdA).

De leraren zijn ontevreden over de voorstellen van Plasterk. Die biedt de leraren op termijn 1,1 miljard euro per jaar extra.

Volgens Plasterk leidt dat gemiddeld tot tien procent loonstijging voor leraren in het voortgezet onderwijs. Dat moet helpen het beroep van leraar aantrekkelijker te maken en het dreigende lerarentekort af te wenden.

Bedrag

De bonden vinden dat Plasterk op korte termijn te weinig geld uittrekt. Het extra geld loopt in de huidige plannen geleidelijk op naar 1,1 miljard. Volgens de AOb komt het kabinet pas in 2020 in de buurt van het volledige bedrag.

De bonden eisen verder harde garanties over het percentage leraren dat in een hogere salarisschaal terechtkomt. Ook zijn ze tegen de geplande bezuinigingen op de verlofregeling voor oudere leraren.

Actiedag

Twee weken geleden werd al geprotesteerd op het Plein in Den Haag. Op 24 april is er weer een actiedag en voor volgende maand zijn landelijke stakingsacties in voorbereiding, voor als Plasterk de leraren tegen die tijd hun zin nog niet heeft gegeven.