AMSTERDAM - Vakbonden hebben dinsdagnacht een aanbod van postbedrijf TNT afgewezen en acties aangekondigd. Dat meldde TNT. Het postbedrijf had een structurele loonsverhoging voorgesteld van 3 procent.

Het voorstel van TNT beslaat een loonsverhoging van 1,5 procent met terugwerkende kracht tot 1 april en 1,5 procent vanaf 1 januari volgend jaar onder bepaalde voorwaarden.

De vakbonden willen een loonsverhoging van 3,5 procent met terugwerkende kracht tot 1 april en een eenjarige cao voor het personeel.

Vrijdag gaan de bonden actie voeren bij een aandeelhoudersvergadering van TNT. Volgende week woensdag houden zij een bijeenkomst in Utrecht.

Krimpende postmarkt

De vakbonden en TNT zijn inmiddels een jaar in gesprek. Het postbedrijf heeft te maken met toenemende concurrentie en een krimpende postmarkt, en liet eerder weten in Nederland tot 2010 7000 banen te schrappen.

Daarvoor wil het concern wel een forse versobering van de arbeidsvoorwaarden. Anders denkt het postbedrijf tot 11.000 banen te moeten schrappen. Het concern wil 300 miljoen euro extra bezuinigingen door onder meer de lonen te bevriezen.

TNT was woensdag op de Amsterdamse beurs een van de grootste dalers met een verlies van ruim 2 procent. Dat had vooral te maken met een winstwaarschuwing van de Amerikaanse branchegenoot UPS.