AMSTERDAM - Biologische bedrijven hebben vorig jaar goed geboerd. In totaal werd in Nederland bijna 519 miljoen euro aan duurzaam geproduceerd voedsel besteed, dertien procent meer dan een jaar daarvoor.

De bestedingen aan alle voedingsmiddelen stegen in dezelfde periode met 6,7 procent naar 26,3 miljard. Dat meldt Biologica, een organisatie voor biologische landbouw, woensdag in haar jaarverslag.

Biologische eieren en vlees zijn het meest in trek. Daar werd respectievelijk 24 en 22,4 procent meer aan besteed. Biologische voedingsmiddelen worden op een milieu- en diervriendelijke manier geproduceerd: zonder het gebruik van kunstmest, chemische middelen en gentechnologie.

Cateringbedrijven

Met name cateringbedrijven zijn overgestapt op biologische producten. Hun bestedingen stegen met 33,4 procent. De supermarkten kochten 15,2 procent meer biologische producten in.

Het marktaandeel voor biologische producten is nagenoeg gelijk gebleven. Het steeg afgelopen jaar met één procent naar twee procent. Europees gezien is Nederland daarmee een middenmoter. Denemarken voert de top aan met een marktaandeel van biologische producten van vijf procent eind 2006.