HOOFDDORP - Het plan om het grondlawaai van startende vliegtuigen op de Polderbaan te verminderen is met ten minste anderhalf jaar vertraagd. Dat heeft operationeel directeur Ad Rutten van de luchthaven Schiphol dinsdagavond in het raadhuis in Hoofddorp bekendgemaakt.

Ruim een jaar geleden lanceerde Schiphol samen met de gemeente Haarlemmermeer en een groep inwoners van Hoofddorp het plan tegen het grondlawaai.

Dat ging uit van de bouw van glazen pyramides en aarden wallen. Schiphol schrijft nu een internationale prijsvraag uit voor een definitieve geluidswal.

Winnende ontwerp

Het winnende ontwerp is goed voor ruim 1 miljoen euro. Bij het nieuwe ontwerp is alles mogelijk. De ontwerper hoeft niet uit te gaan van aarden wallen en glazen pyramides.

Overlast

De Polderbaan veroorzaakt sinds de ingebruikname in 2003 veel overlast in vooral Hoofddorp-Noord en Vijfhuizen. Het zogeheten grondlawaai blijft volgens de huidige wetgeving buiten de berekeningen voor geluidsoverlast van Schiphol.

Geluid

De partijen hopen met de maatregelen het geluid met tien decibel terug te dringen. Uit metingen is gebleken dat het grondlawaai tot maximaal negentig decibel veroorzaakt.

Ambitieus

De geluidswal zou oorspronkelijk 9 september 2009 klaar moeten zijn, maar volgens Rutten wordt dat nu medio 2011. De planning bleek te ambitieus. De totale kosten van het project worden geschat op een bedrag tussen de 50 en 80 miljoen euro.