DEN HAAG - Actievoerende leraren willen nog een keer uitleggen waarom ze een forse salarisverhoging verdienen. Ze doen dat donderdag, voorafgaande aan het naar verwachting beslissende overleg van minister Ronald Plasterk (Onderwijs) met werkgevers en onderwijsbonden over het Actieplan Leerkracht.

Het is de tweede actie van de Leraren in Actie. Op het Plein verzamelden zich twee weken geleden enige honderden docenten om salarisverhoging, werkdrukvermindering en mogelijkheden voor scholing af te dwingen.

De leraren keren zich tegen de vakbonden, die ze vooral traagheid verwijten. De Algemene Onderwijsbond (AOb) zal ook met een actiedelegatie op straat verschijnen. Die ondersteunt de bondafvaardiging in het gebouw aan het Lange Voorhout, waar het overleg is. CNV Onderwijs is alleen aan de onderhandelingstafel present.

Beschikbaar

Aan het Lange Voorhout moeten de partijen er uit komen, hebben ze zich voorgenomen. Plasterk heeft de bonden gezegd van "tien tot tien" beschikbaar te blijven. Het overleg begint in de ochtenduren.

Gedurende de hele dag zal op de stoep worden gedemonstreerd. "Ik leg het nog één keer uit!", is de leus van de Haagse leraren.

Docententekort

Bij de laatste ontmoeting met de actievoerders beloofde Plasterk zijn "stinkende best" te doen voor de leraren. Net als zij betwijfelen de bonden of Plasterk wel 1 miljard euro per jaar kan investeren in zijn lerarenplan, zoals SER-voorzitter Alexander Rinnooy kan in zijn rapport heeft voorgesteld. Daarmee moet de overheid het beroep van leraar aantrekkelijker maken, hetgeen een docententekort in de komende jaren moet voorkomen.

Vooruitlopend op het resultaat van de onderhandelingen heeft de AOb op 24 april een demonstratieve bijeenkomst gepland. Daar wordt besproken of het eindbod van de minister voldoende is. Als dat niet het geval is, gaan de leraren de maand daarna staken: eerst regionaal in de periode 19 tot en met 22 mei en eind mei landelijk.

Bij eventuele stakingen zullen de eindexamens worden ontzien, heeft de bond al laten weten.