VOORBURG - Bijna 1500 bedrijven en instellingen zijn in het eerste kwartaal van dit jaar failliet verklaard. Dat is ruim 17 procent meer dan in hetzelfde kwartaal van 2002.

Dat blijkt uit het Statistisch Bulletin dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag heeft bekendgemaakt. Het aantal failliete bedrijven en instellingen kwam uit op 1424 tegen 1213 in het eerste kwartaal van vorig jaar. Een jaar eerder waren het er nog 999.

Veruit de meeste bedrijven die wegens geldgebrek door de rechtbank werden opgeheven, waren financiële instellingen en zakelijke dienstverleners. Dit waren er 494, ruim een kwart meer dan een jaar eerder. De grootste toename van het aantal faillissementen was in de horeca. Hier gingen 62 bedrijven op de fles, bijna tweederde meer dan de 38 een jaar eerder.

De rechtbanken hebben in het eerste kwartaal ook meer personen failliet verklaard dan voorheen. Dit overkwam 464 personen, tegen een jaar eerder en 345 in het jaar daarvoor. Een klein deel van deze personen was vennoot in een faillietverklaarde vennootschap.