WASHINGTON - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil 403,3 ton goud verkopen om geld binnen te halen. Dat maakte het IMF maandag bekend.

De goudverkoop maakt deel uit van een wereldwijde reorganisatie van het instituut om kosten te besparen en extra inkomsten te genereren.

De verkoop van het goud zal over een periode van meerdere jaren verlopen en kan 11 miljard dollar opleveren, aldus het IMF. De totale goudvoorraad van het fonds bedraagt 3217 ton. De verkoop vindt plaats op de open markt of aan centrale banken. De goudprijs bereikte onlangs een recordniveau van meer dan 1000 dollar per ounce (van 31,1 gram).

Een deel van de winst wil het IMF investeren in obligaties en mogelijk ook in aandelen. Die investering moet binnen een paar jaar 300 miljoen dollar aan extra inkomsten opleveren. De kredietverstrekker voor ontwikkelingslanden vreest in 2010 een tekort van 400 miljoen dollar.

Banen

Om de kosten met 100 miljoen dollar te drukken, liet het IMF in december al weten bijna vierhonderd van de ruim 2600 banen te schrappen. Dat is de grootste ontslagronde ooit bij het IMF.

De inkomsten van het IMF drogen op, doordat minder landen bij het instituut aankloppen voor een lening. Veel ontwikkelingslanden groeien economisch sterk. Ze zijn welvarender geworden, waardoor de noodzaak van financiële steun van het IMF afneemt. Bij het IMF zijn 185 landen aangesloten.

Modernisering

Volgens IMF-directeur Dominique Strauss-Kahn leidt de goudverkoop tot een financieel solide basis en een modernisering van het IMF. De verkoop moet nog wel eerst worden goedgekeurd door het Amerikaanse Congres.

De Verenigde Staten zijn het belangrijkste lid van het IMF. Het instituut wil de verkoop zorgvuldig en transparant laten verlopen om geen verstoringen op de goudmarkt te veroorzaken.