NEW YORK - Op de effectenbeurs in New York is de Dow-Jonesindex woensdag na een zwakke start voor de vierde handelsdag op rij hoger gesloten. Het koersgemiddelde van dertig toonaangevende aandelen steeg met 72,10 punten (0,7 procent) tot .070,49 en staat daarmee weer boven de grens van 10.000 punten.

Minder goed ging het op de door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq-beurs. Slecht nieuws van Motorola en Micron Technology drukte daar de index omlaag met 21,87 punten (1,1 procent) tot ,89. Zowel Motorola als Micron zag de beurswaarde slinken met ruim 5 procent.

Aanvankelijk domineerden de negatieve factoren, waaronder ook een winstwaarschuwing van aluminiumconcern Alcoa. Toen bekend werd dat de 'index of leading indicators', een barometer voor de Amerikaanse economie, in november een onverwacht sterke stijging liet zien, kregen beleggers weer wat moed.

Alcoa zag de beurskoers dalen met 6 procent en was daarmee veruit de grootste verliezer in de Dow-Jonesindex. Citigroup was de sterkste stijger. Het voornemen verzekeringsdochter Travelers Property Casualty naar de beurs te brengen, leverde een koerswinst op van 4 procent. Ook de twee andere financiële fondsen in de Dow, American Express en JP Morgan Chase, deden het goed.

Op de valutamarkt in New York stond de koers van de euro aan het eind van de handel op 0,9005 dollar na een slot van 0,8995 in Amsterdam. De notering van de dollar tegenover de gulden ging omlaag van f 2,4485 naar f 2,4465.