BRUSSEL - Shell roept de landen van de Europese Unie op ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2) door bedrijven financieel aantrekkelijker te maken. De opslag moet leiden tot veel minder broeikasgassen in de lucht.

Het Brits-Nederlandse olieconcern kijkt al sinds 1997 naar de mogelijkheden voor het afvangen van en vervolgens ondergronds opslaan van het broeikasgas CO2. Maar het onderzoek en de opslag kosten geld en brengen niks op.

Technologie

Daarom moeten de Europese regeringen zorgen voor financiële prikkels die leiden tot een snelle ontwikkeling van de technologie voor het opslaan, betoogde Shell-topman Jeroen van der Veer maandag in Brussel tijdens een bijeenkomst over toekomstige energiescenario’s.

"Op zijn minst moeten bedrijven emissierechten krijgen voor de kooldioxide die ze opslaan", aldus Van der Veer. Die kunnen ze vervolgens op de markt van verhandelbare emissierechten verkopen.

De Nederlandse Shell-topman prijst de Europese Unie voor het wettelijk kader dat de opslag van CO2 mogelijk maakt. "Maar als dat niet gepaard gaat met EU-fondsen om investeringen van de private sector te stimuleren, zullen grote projecten voor kooldioxideopslag vertraagd worden", zei Van der Veer.

Aardgasvelden

Shell werkt samen met de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) al aan de opslag van kooldioxide. Ze willen daarvoor de bijna uitgeputte aardgasvelden bij Barendrecht gebruiken. Daar kan ondergronds ruim 10 miljoen ton CO2 worden opgeslagen. De proef zou al in 2010 van start moeten gaan.

Als de wijdverbreide opslag wordt vertraagd tot na 2020, kan dat leiden tot een extra uitstoot van 1 ppm (delen per miljoen) CO2 per jaar. De atmosfeer bevat nu rond de 390 ppm kooldioxide en zal tot 2020 naar verwachting doorstijgen naar 550 ppm. Het niet kiezen voor kooldioxideopslag leidt dan dus tot nog 1 extra ppm.