AMSTELVEEN - De luchtvaartmaatschappij KLM en de vakbonden zijn bijna akkoord over de ontslagregeling voor ongeveer duizend KLM-werknemers. Dat hebben FNV Bondgenoten en CNV Bedrijvenbond vrijdag laten weten.

De bonden en KLM lijken een oplossing te hebben gevonden voor het gesteggel over de bepaling die garandeert dat het ontslag voor werknemers pas na twaalf maanden kan ingaan.

KLM wilde het personeel sneller ontslaan, maar nu is een compromis tussen de bonden en de onderneming zo goed als rond. De werknemers blijven volgens de bonden twaalf maanden in dienst. Daar staat volgens de CNV- en FNV-bonden tegenover dat de voor oktober geplande loonsverhoging acht maanden wordt uitgesteld.

Volgens KLM zijn de partijen elkaar donderdag flink genaderd, maar is er nog niets definitief. Vrijdag gaan de bonden en het bedrijf weer rond de tafel zitten om de details te bespreken.

KLM schrapt 3000 banen, waarbij duizend ontslagen vallen. De maatschappij heeft zwaar te lijden onder de economische malaise, de angst voor de longziekte SARS en de onrust in het Midden-Oosten.