ZOETERMEER- Het GVB moet zich houden aan de cao-afspraken over ouderen. Dat betekent dat 60-plussers per week 2,5 uur minder mogen werken met behoud van salaris.

Dat heeft de voorzieningenrechter in Amsterdam bepaald, zo heeft de Abvakabo maandag gemeld.

De FNV-bond had een kort geding aangespannen tegen het gemeentelijke vervoerbedrijf in Amsterdam omdat het de regeling voor oudere werknemers had geschrapt. Volgens het vervoerbedrijf was die cao-bepaling in strijd met de Wet gelijke behandeling.

Seniorenregelingen

Vakbondsbestuurder Bert de Haas van Abvakabo wijst erop dat zogenoemde seniorenregelingen niet per definitie in strijd met de wet zijn. "Als zij maar ingebed zijn in een leeftijdsbewust personeelsbeleid, is er niets aan de hand."

De regeling voor 60-plussers geldt voor het niet-rijdend personeel. De chauffeurs van het GVB mogen vanaf hun 55e minder uren per week werken, eveneens met behoud van salaris.

Een woordvoerder van het GVB liet in een reactie weten dat het bedrijf de uitspraak van de rechter zal respecteren. Het is volgens hem goed dat de rechtbank duidelijkheid heeft geschept in een geschil waar de firma en de Abvakabo zelf niet uitkwamen.